Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Üniversiteye kayıt işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir?

Lisans programlarına kayıt olacak adaylarımız Lisans Kayıt Rehberini, lisansüstü adaylarımız ise Lisansüstü Kayıt Rehberini inceleyebilirler.

2. İbn Haldun Üniversitesine ÖSYM’nin yapacağı yerleştirme dışında kayıt olabilmem mümkün mü?

Üniversitemizin lisans programlarına öğrenci kabulü ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılmaktadır. Ancak uluslararası öğrencilerin kabulü, Üniversitemiz tarafından belirlenmiş ve YÖK tarafından onaylanmış kriterler doğrultusunda Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığımız tarafından yürütülmektedir.

3. İbn Haldun Üniversitesine ek yerleştirme ile kayıt yaptırabilir miyim?

Evet, ilgili yılda açık kontenjan kalması halinde yaptırabilirsiniz. İlk yerleştirme ve kayıt işlemleri sonrasında belirlenen ek yerleştirme kontenjanlarıyla ilgili bilgileri ÖSYM tarafından yayınlanan Ek Yerleştirme Kılavuzu’ndan takip edebilirsiniz. Ayrıca Üniversitemiz web sayfasında ilgili yıl için ilan edilen ek yerleştirme kontenjanları yer almaktadır.

4. Burslarla alakalı detaylı bilgilendirmeye nereden ulaşabilirim?

Lisans programı öğrencileri üniversitemizin web sayfasında yer alan Hakkımızda>Mevzuat başlığından Lisans Burs Yönergesini, lisansüstü programı öğrencileri ise Lisansüstü Burs Yönergesini inceleyebilirler.

1. Kayıt yenileme nedir ve kaydımı nasıl yenileyebilirim?

Kayıt yenileme, her akademik dönemin başında ilgili dönem ücretini ödedikten sonra ders kayıtları için belirlenmiş olan tarihlerde öğrenci bilgi sistemi (OBS) üzerinden ders kayıtlarını gerçekleştirmektir. Öğrenciler ders planlarında yer alan dersler doğrultusunda ve danışman onayı almak kaydıyla ders seçimlerini tamamlarlar.

Hazırlık sınıfları için de öğrencilerin her seviyenin başında OBS üzerinden sunulan anketi yanıtlamaları gerekmektedir. Bu öğrencilerin sistem üzerinden ek olarak ders seçimi yapmaları gerekmez.

2. Ders kaydını ne zaman ve nasıl yapabilirim?

Ders kayıt işlemleri lisans ve lisansüstü  öğrencileri için her yarıyıl başında, hazırlık sınıfları için ise her modül başında akademik takvimde ilan edilen tarihlerde OBS üzerinden yapılmaktadır. Akademik takvimdeki ilgili tarihlerin takip edilmesi önemlidir.

3. Ders kayıt işlemlerimi sistem üzerinden nasıl gerçekleştireceğim?

OBS kullanımı ile alakalı videolara OBS kullanımı sayfasından ulaşabilirsiniz.

4. OBS’ye girmeye çalışıyorum ancak şifremi kabul etmiyor. Ne yapmalıyım?

Eğer şifrenizi unuttuysanız https://pass.ihu.edu.tr/passwordresetrequest.php adresinden şifrenizi yenileyebilirsiniz. Bu, aynı zamanda Üniversitemizin adınıza tanımlamış olduğu e-posta adresinin şifresidir.

5. Hangi dersleri almam gerektiğini nasıl öğrenebilirim?

Öğrenciler her dönem açılan dersler arasından kayıtlı oldukları programın ders planında yer alan dersleri seçmekle yükümlüdürler.

Ders programları her dönem başında, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde oidb.ihu.edu.tr adresindeki Ders Programları sayfasında yayımlanmaktadır. Ders planları ise Bilgi Paketi sayfasında Akademik Birimler menüsünden ilgili derece ve program seçildikten sonra “Dersler” başlığı altından görüntülenebilmektedir. Almanız gereken derslerle alakalı detaylı bilgi için danışmanınızla görüşebilirsiniz.

6. Hazırlık sınıfındayken lisans dersi alabilir miyim?

Hazırlık sınıfında herhangi bir lisans dersi alabilmeniz mümkün değildir.

7. Ders kayıt işlemlerinden sonra danışman onayı almak zorunda mıyım?

Ders kayıtlarınızın kesinleşmesi için danışman onay işleminin tamamlanmış olması şarttır. Aksi halde ders kayıt işlemleriniz geçersiz sayılacaktır.

8. Ders kayıt süresi içinde kaydımı tamamlayamadım, ne yapmalıyım?

Ders kayıtlarınızı ders kayıt dönemi içerisinde tamamlayamadıysanız, ders ekleme-bırakma döneminde kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

9. Kayıt olduğum bir dersi bir başkasıyla değiştirmek istiyorum ancak kayıt dönemi sona erdi, ne yapabilirim?

Ders kayıt dönemi içerisinde kayıt işlemini tamamladığınız dersleri, ders ekleme-bırakma döneminde değiştirebilirsiniz.

10. Ders kaydımı belirtilen süre içerisinde tamamlayamadım ve bu nedenle ekle-bırak döneminde yapacağım. Ders kaydımı yapamamış olmam burs durumumu etkiler mi?

Ders kaydınızı belirtilen süre aralığında gerçekleştirmemeniz durumunda var olan nakdi bursunuz aktif olmayacaktır. Ekle-bırak döneminde ders kaydınızı gerçekleştirdiğinizde bursunuz aktif hale gelecek ve varsa geriye dönük ödemeniz yapılacaktır.

11. Ders kayıtlarımı tamamlayamadım, ders ekleme-bırakma süresi de geçti. Derslere kayıt olamayacak mıyım?

Mazeretinizi ve almak istediğiniz dersleri belirttiğiniz danışman onaylı bir dilekçe ile en geç derslerin başlamasını takip eden dördüncü haftanın son işgününe kadar, Fakülte/Enstitü sekreterliğinize başvuruda bulunabilirsiniz. Mazeretiniz kabul görür ve Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu ders kayıtlarınızın yapılması yönünde karar verirse, ders kayıt işlemleriniz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilir.

12. Ders kayıt süresi içinde kayıtlarımı yaptım ancak danışman onayı almadım. Şu anda OBS’de derslerimi göremiyorum. Ne yapmalıyım?

Danışman onayları ders kayıtlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Danışman onayı alınmayan derslerin kayıtları geçersizdir ve kaydı kesinleşmemiş dersler sistemde görünmez. Ders ekleme-bırakma dönemi içinde kayıt işlemlerini yinelemeniz gerekmektedir. Ders ekleme-bırakma dönemi geçtiyse derslere kayıt olabilmek için Fakültenize/Enstitünüze başvurmalısınız.

13. Ders kayıt işlemlerimi süresi içinde tamamladım, danışman onayını da aldım. Ancak derslerimi Canvas sisteminde göremiyorum. Ne yapmalıyım?

Ders kayıt sistemi kapandıktan ve danışman onayları tamamlandıktan sonra, OBS’de oluşmuş olan kayıtlar otomatik olarak Canvas’a aktarılmaktadır. Ders kayıt haftası sona erdiği halde derslerinizi hala Canvas’ta göremiyor iseniz İHÜ Destek/Talep Sistemi ( https://destektalep.ihu.edu.tr/ ) adresi üzerinden IT Canvas konu başlığı altından Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığından destek alabilirsiniz. Durumunuza ilişkin ekran görüntülerinin yer aldığı talep gönderdiğinizde, gerekli kontroller en kısa zamanda yapılarak size bilgi verilecektir.

14. Derslere kayıt oldum ancak Canvas linki gönderilmedi. Ne yapmam gerekir?

Kayıt olduğunuz dersler için linkler ilgili dersin öğretim elemanı tarafından oluşturulmakta ve yine kendisi tarafından paylaşılmaktadır. Bu tür durumlarda dersin öğretim elemanı ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

15. Derslerimi seçtim, danışman onayına da gönderdim. Şimdi bir dersi değiştirmek istiyorum, kaydı yapıp danışman onayına gönderdiğim için herhangi bir değişiklik yapamıyorum. Ne yapmalıyım?

Ders kayıtlarınızı gerçekleştirip danışman onayına gönderdikten sonra, sistem danışmanınız işlem yapıncaya kadar programınızda değişiklik yapmanıza izin vermeyecektir. 

Danışmanınızın ders listenizi onaylaması halinde sistem üzerinden değişiklik yapamazsınız. Bu tür durumlarda danışmanınızla iletişime geçerek eklemek istediğiniz derslerin ders listenize eklenmesini talep etmelisiniz. Bu durumda ders listenizi tekrar kesinleştirerek danışman onayı almanız gerekecektir.

16. Ders kaydımı yaptım fakat danışmanım derslerimi henüz onaylamadı. Ayrıca e-mail ile de danışmanıma ulaşamadım. Ne yapmalıyım?

Ders kayıtları sürecinde, danışman onayının da alınarak ders kaydının tamamlanması öğrencilerin sorumluluğundadır. Ders kayıt süresi içerisinde danışmanınıza ulaşıp ders programınızla ilgili görüşünü alarak onay işleminin tamamlandığından emin olmalısınız. E-mail ile bilgi alamadığınız durumlarda bölüm sekreterliğiniz ile iletişime geçerek danışmanınıza ulaşma konusunda yardım isteyebilirsiniz. Bölüm sekreterliklerinin iletişim bilgilerine portal.ihu.edu.tr adresinde, sol menüde yer alan Kurumsal>İç İletişim Rehberi başlığından ulaşabilirsiniz.

17. Almak istediğim dersler çakışıyor, buna rağmen derse kayıt olmam mümkün mü?

İbn Haldun Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 20’nci maddesi ikinci fıkrası uyarınca öğrenciler haftalık ders çizelgesinde kısmen de olsa çakışan derslere birlikte kayıt yaptıramazlar. 

Ancak, bir çift anadal veya yandal programına kayıtlı olan öğrenciler, bu programlardan alacakları dersler ile ana dallarından alacakları derslerin çakışması halinde, her iki dersin öğretim üyeleri ile danışmanlarının onayını almaları halinde bu derslere birlikte kayıt yaptırabilirler. Bu öğrenciler portal.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Öğrenciler İçin>Dokümanlar başlığı altındaki ÇAP-Yandal Öğrencileri İçin Çakışan Derslere Kayıt Formunu eksiksiz doldurarak, ıslak imzalı olacak şekilde en geç ekle-bırak döneminin son gününe kadar Öğrenci İşleri ofisine şahsen teslim etmeniz gerekmektedir.

Bunun dışındaki dersler için kayıt işlemi sistem üzerinden tamamlanmış ve danışman onayı belirtilen tarihlerde alınmış olmalıdır.

Ana dal derslerine ait çakışmalar 4. sınıf öğrenciler için en fazla 3 saate kadar, diğer sınıftaki öğrenciler için toplam 1 saate kadar çakışmaya izin verilmektedir. Çakışan derslerinize ait Çakışan Dersler için Kayıt Formunu eksiksiz doldurarak, ıslak imzalı olacak şekilde en geç ekle-bırak döneminin son gününe kadar Öğrenci İşleri ofisine şahsen teslim etmeniz gerekmektedir

18. Almak zorunda olduğum üniversite derslerinin kontenjanı dolmuş, ne yapabilirim?

Açılan derslerin kontenjanları Ortak Dersler Bölüm Başkanlığı tarafından belirlenmekte olup ders kayıt süreci boyunca takip edilmektedir. Kontenjan artırımı gerekmesi durumunda müdahalede bulunulmaktadır. Bu durumdaki dersleri ders kayıt günleri içerisinde sıklıkla kontrol ediniz.

19. Üst dönemlerden ders alabilir miyim?

Danışmanınız onayladığı takdirde üst dönemlerden önkoşulu bulunmayan derslere kayıt olabilirsiniz. Ancak lisans eğitiminin 4. yarıyıl sonu itibariyle GNO’su 1,80’in altında kalan öğrencilerin GNO’larını yükseltebilmek için öncelikle başarısız oldukları veya C’den düşük not aldıkları dersleri tekrarlamaları veya hiç almadıkları alt yarıyıl derslerini almaları gerekir.

20. Bu dönem 30 AKTS’nin altında ders alacağım. Bursum kesilir mi?

Ders planınızda ilgili dönem için yer alan minimum AKTS değeri ya da ders sayısı koşulunu sağlamanız ya da toplamda ilgili yarıyıla kadar gereken AKTS sayısına ulaşmanız halinde bursunuz kesilmeyecektir.

Çap-yap programına kayıtlı öğrencilerin anadallarına ait burs hesaplamaları ise her iki programdan alınan AKTS değerleri göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bu nedenle yukarıda belirtilen AKTS değeri ve ders sayısı koşulu bu durum için de geçerlidir.

21. Bölüm seçmeli ve genel seçmeli dersler arasındaki fark nedir?

Bölüm seçmeli dersler bölümünüzün kendi koduyla açtığı dersler, genel seçmeli dersler ise diğer bölümler tarafından açılan derslerdir. Bu dersleri ders planınızda belirtildiği sayıda almanız gerekmektedir.

22. Dil derslerinden hangilerini seçeceğim?

*300 kodlu dersler lisans öğrencileri için, 500 kodlu dersler lisansüstü öğrencileri için sunulmaktadır. Bu nedenle lisans öğrencileri 300 kodlu dil derslerini, lisansüstü öğrenciler ise 500 kodlu dil derslerini seçmelidirler. Lisansüstü programlarda 500C kodlu dersler kredili olarak 500 kodlu dersler kredisiz olarak açılmaktadır. Öğrenciler ilgili programın gerektirdiği ders grubunu almakla yükümlüdürler. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından bu amaçla hazırlanmış olan Çok Dillilik Matrisini inceleyebilirsiniz.

23. İstediğim seviyedeki dil dersine kayıt olabilir miyim?

Üniversitemizde verilmekte olan dil derslerinin önkoşulu, öğrencinin ilgili dersin bir alt seviyesini başarı ile tamamlamış olmasıdır. İlgili dilde belirli bir seviyede bilgisi olan öğrencilerin hangi seviyedeki dil dersini alacağı Diller Okulu tarafından yapılan sınav sonucuna göre belirlenir. Diller okulu sekreterliklerinin iletişim bilgilerine portal.ihu.edu.tradresinde, sol menüde yer alan Kurumsal>İç İletişim Rehberi başlığından ulaşabilirsiniz.

24. Dil dersinin X seviyesinden muafım. Bir sonraki seviyeye sistem üzerinden kayıt olamıyorum. Ne yapmam gerekir?

Bu durumdaki dersleri alabilmeniz için Fakültenize bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. Alınacak Fakülte Yönetim Kurulu Kararının ardından ders kaydınız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir. Ders kayıt dönemi içinde diğer dersleriniz için kesinleştirme işlemini tamamlamayı unutmayınız.

25. Normal kredi yükü nedir?

Bir öğrencinin her yarıyıldaki normal kredi yükü, o öğrencinin kayıtlı bulunduğu programın ders planında yarıyıl başına düşen AKTS kredisi kadardır.

26. En fazla kaç AKTS’lik ders seçebilirim?

Birinci sınıfa yeni başlayan ve intibak işlemi olmayan öğrenciler 38 AKTS’lik ders alma hakkına sahiptirler. Üçüncü yarıyılın başından itibaren, danışman onayı almak şartıyla, GNO’su 2,00 ile 3,00 arasında olan öğrenciler normal kredi yükü üzerine fazladan azami 6 AKTS’lik, GNO’su 3,00’ı aşanlar ise fazladan azami 12 AKTS’lik ders alabilirler.

Üniversitemiz Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 19. Maddesinin 5. Fıkrası uyarınca çift ana dal ve/veya yan dal programı dersleri dahil olmak üzere, öğrencilerin bir yarıyılda kayıtlı oldukları tüm programlardan alabilecekleri toplam kredi yükü en fazla 42 AKTS’dir.

27.Azami kredi yükümü arttırabilir miyim?

Almak istediğiniz kredi miktarının yukarıda belirtilen azami kredi yükünü aşması halinde fazladan almak istediğiniz dersler için gerekçenizle birlikte fakültenize başvurmanız gerekir. Alınacak Fakülte Yönetim Kurulu kararına istinaden ders kaydınız Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

28. Ben aslında 2’inci sınıftayım ancak sistem üzerinde 1’inci sınıf görünüyorum. Kaçıncı sınıfta olduğum bilgisi neye göre belirleniyor?

Kazandığı toplam AKTS sayısı 60’ın altında olan öğrenciler birinci sınıf, 60 ile 119 arasında olanlar ikinci sınıf, 120 ile 179 arasında olanlar üçüncü sınıf, 180 ve üzerinde olanlar ise dördüncü sınıf öğrencisi olarak tanımlanırlar. Öğrencinin sınıfının belirlenmesinde başarılı ve muaf olduğu derslerin toplam AKTS değeri dikkate alınır. Not ortalaması dikkate alınmaz.

29. Tez dönemindeyim, herhangi bir ders kaydı yapmam gerekir mi?

Tezli yüksek lisans programına kayıt olan öğrenciler 3’üncü yarıyıldan itibaren mezun olana kadar her dönem tez dersine kayıt olmalıdırlar. Tez dersine kayıtlı bulunmadığınız bir dönemde tez savunması yapmanız mümkün olmayacaktır.

30. Seçim ekranında X dersini göremiyorum. Neden olabilir?

Sistemde yalnızca ilgili dönemde açılmış olan dersleri görebilirsiniz. Ders planınızda yer alan derslerin tamamı açık olmayabilir.

Ders bilgi paketi tanımlanmamış olan dersler sistemde görünmemektedir. Dersin öğretim üyesi tarafından bilgi paketi tanımlandığında ilgili dersler sistemde açılacaktır.

Eğer dil derslerini göremiyorsanız, lisans programlarında Üniversitemizin Çok Dillilik Politikası gereği müfredatınızda yer alan Türkçe/Arapça derslerini ders kayıt ekranınızda yer alan seçmeli grupları aracılığıyla seçebilirsiniz. Diğer dil dersleri ise Müfredat/Bölüm Dışı Dersler sekmesinde yer almaktadır. Lisansüstü programlar için ise ders kayıt ekranınızda yer alan dil dersleri grubu içerisinden seçim yapabilirsiniz.

Bu durumlardan hiç biri size uymuyorsa, hata mesajını ekran görüntüsüyle İHÜ Destek/Talep Sistemi ( https://destektalep.ihu.edu.tr/ ) adresi üzerinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına talep gönderirseniz, sorun en kısa zamanda çözülerek tarafınıza bilgi verilecektir.

31. Bir gruptan iki ders seçtiğimde hata mesajı alıyorum ancak ders planıma göre bu gruptan birden fazla ders seçmem gerekiyor. Ne yapmalıyım?

Sistem bir gruptan yalnızca bir ders seçmenize olanak tanır. Aynı isimde olan diğer ders gruplarından derslerinizi seçebilirsiniz. Bu grupların tümünü görüntülemek için ilgili ders yarıyılını “Tümü” olarak işaretlemeniz gerekir.

32. Genel seçmeli dersleri nereden görebilirim?

Genel seçmeli dersler Müfredat/Bölüm Dışı Dersler sekmesinde, ilgili fakülte/enstitü ve programın seçilmesine istinaden görüntülenebilmektedir.

33. Seçim ekranında X dersini seçiyorum ama danışman onayına gönderemiyorum. Neden olabilir?

Eğer bir dersin ön koşulu varsa ve o koşulu sağlamadan dersi seçmek isterseniz sistem kesinleştirme işlemini yapmanıza izin vermeyecektir.

34. OBS üzerindeki haftalık ders programımdaki dersler, web sitesinde ilan edilenden farklı. Ne yapabilirim?

Ders kayıt sistemi açıldıktan sonra ders programında yapılan değişiklikler sisteme yansıtılamamaktadır. Ancak, zorunlu sebeplerle programında değişiklik yapılması söz konusu olan derslerin güncel bilgileri web sitesinde ilan edilmektedir.

35. Daha önce alıp kaldığım bir seçmeli ders yerine başka bir seçmeli ders alabilir miyim?

Aynı yarıyıl içerisinde alınan derslerden biri, düşük not veya başarısızlıkla sonuçlanan bir başkası yerine sayılamaz. Ancak, daha önceki yarıyıllarda aldığınız bir seçmeli dersi aynı seçmeli ders grubundan olmak şartıyla başka bir ders ile tekrar edebilirsiniz. Bunun için fakültenize bir dilekçe ile başvurarak saydırma işlem. Aksi halde daha önce başarısız olduğunuz dersin ortalamaya etkisi devam edecektir.

1. Derslere devam zorunluluğum var mı?
İbn Haldun Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı derslerinde %90, lisans derslerinde %80, lisansüstü derslerinde ise %70 oranında devam mecburiyeti vardır. Derslere devamı, belirtilen oranların altında olan öğrenciler devamsızlıktan kalırlar. Devamsızlıktan kalınan dersler transkriptte IA (Incomplete Attendance-Devamsız) notu ile gösterilir. Bu durumdaki öğrenciler dönem sonu sınavlarına alınmazlar, varsa burs ödemeleri derslere devam şartını sağlayıncaya kadar kesilir.

2. Raporlu olduğumdan derslere bir süre devam edemedim. Devamsızlıkla ilgili sorun yaşamak istemiyorum. Raporumu nereye ibraz etmeliyim?
Hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler raporlarını Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü sekreterliğine teslim edebilirler.
Lisans öğrencilerinin devam takibi ve ara sınavlar için sunulacak raporları ilgili dersin hocasına teslim edilmelidir. Ancak mazeretli sınav hakkı elde etmek isteyen lisans öğrencileri raporlarını bağlı bulundukları Fakülte sekreterliğine ve lisansüstü öğrencileri bağlı bulundukları Enstitü sekreterliğine teslim edebilirler. İlgili sekreterliklerin iletişim bilgilerine iber.ihu.edu.tr adresinde, sol menüde yer alan Kurumsal>İç İletişim Rehberi başlığından ulaşabilirsiniz.

1. İngilizce hazırlık programını başarıyla tamamladım. Ne yapmam gerekir?
İngilizce hazırlık programını tamamlamanız halinde, lisans derslerinize başlayabileceğiniz gibi dilerseniz Arapça Hazırlık Programına kayıt olabilirsiniz. Tercihinizi belirtmek için, iber.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Öğrenciler İçin>Dokümanlar başlığı altındaki İsteğe Bağlı Hazırlık Formunu doldurarak oidb@ihu.edu.tr adresine göndermeniz gerekir. Tercihinize istinaden sistem üzerinden gerekli güncellemeler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

2. Dil sınavı sonuçları açıklandığında ders kayıt dönemi bitmiş ve hatta dersler başlamış olacak. Bu durumda lisans derslerine kayıt olabilir miyim?
Ders ekleme-bırakma döneminden sonra ulaşan dil sınav sonuçlarında, lisansa başlayabilmek için en geç derslerin başlamasını takip eden dördüncü haftanın son işgününe kadar Fakültenize başvurmalısınız.

1. Üniversitenizde askerlik işlemleri nasıl yapılır?
Askerlik sevk tehir işlemleri 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre yapılır. Lisans öğrencilerinin askerlik işlemleri Milli Savunma Bakanlığı tarafından YÖKSİS veri tabanından otomatik çekilerek yapılmaktadır. Herhangi bir nedenle öğrenciliğin sona ermesi durumunda en geç iki ay içinde askerlik tecili sonlandırma işlemi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

2. En fazla kaç yıl tecilli olabilirim?
Yapılacak olan askerlik sevk tehiri işlemi, öğrenim süresi için geçerlidir ve öğrencilerin 29 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla yapılabilmektedir. Herhangi bir nedenle üniversite ile ilişik kesilmesi durumunda (mezuniyet, kayıt sildirme) ilgili Askeralma Bölge Başkanlığına bildirim yapılarak sevk tehirinin iptal edilmesi sağlanır.
Sevk tehir teklifi yapılırken öğrencilerin tabi oldukları yönetmelikte belirtilen programın normal süresi ve 7179  sayılı Askeralma Kanunu Uygulama Esaslarında belirtilen yaş sınırı dikkate alınır.

3. Hangi durumlarda sevk tehiri işlemi yapılamaz?
Bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların, aynı düzeyde ikinci bir programa kayıt olmaları halinde bu öğrenciliklerinden dolayı askerlikleri ertelenmez.
Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce başka bir kurum veya üniversiteden yapılmış tecilleri varsa mevcut tecil iptal edilmeden tekrar tecil istenmesi mümkün değildir.
Yüksek Lisans mezunu olan yükümlülerin askerlikleri Askerlik Şubelerine başvurmaları halinde mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl ertelenir.

4. Askerlik nedeniyle kayıt dondurulabilir mi?
Milli Savunma Bakanlığının Askeralma Yönetmeliği gereğince, askerliğe celbi çıkan öğrencilerin dilekçeyle Fakültelerine/Enstitülerine başvurmaları durumunda askerliklerinin bitimini takip eden yarıyılın sonuna kadar kayıtları dondurulmaktadır.

1. Çift ana dal programı nedir?
Çift anadal programının amacı; kayıtlı olduğu lisans programını üstün başarıyla yürüten öğrencinin, aynı zamanda ikinci bir programda lisans diploması almak üzere öğrenim görmesini sağlamaktır.

2. Yan dal programı nedir?
Yandal programının amacı; kayıtlı olduğu lisans programını üstün başarıyla yürüten öğrencinin, aynı zamanda ikinci bir programda yandal sertifikası almak üzere öğrenim görmesini sağlamaktır.

3. Çift ana dal programının başvuru koşulları nelerdir?
Çift ana dal programına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
En erken üçüncü, en geç beşinci yarıyıl başında olmak
4,00 üzerinden en az 2,72 GNO’ya sahip olmak
Alınan tüm dersleri başarıyla tamamlamış olmak
Sınıfında başarı sıralamasının en üst %20’lik diliminde olmak
Başarı sıralaması şartını sağlayamayan öğrenciler için ÇAP yapmak istedikleri programın Üniversite’ye yerleştiği yıldaki taban puanına sahip olmak
Hukuk programına yapılan başvurularda, Üniversiteye kayıt olduğu yılın Yükseköğretim Kurumları Sınavında 50.000 ve üstü başarı sıralamasına sahip olmak

4. Yan dal programının başvuru koşulları nelerdir?
Yan dal programına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:
En erken üçüncü, en geç altıncı yarıyıl başında olmak
4,00 üzerinden en az 2,50 GNO’ya sahip olmak
Alınan tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olmak

5. Çift ana dal/yan dal başvurusunu nasıl yapabilirim?
Çift anadal/yandal başvuruları akademik takvimde ilan edilen tarihlerde OBS üzerinden yapılır.

6. Çift ana dal/yan dal için belirlenen kontenjanların bilgisine nereden ulaşabilirim?
Belirlenen kontenjanlar akademik takvimde belirtilen tarihte oidb.ihu.edu.tr adresindeki Çift Ana dal & Yan dal sayfasında ilan edilir.

7. Çift ana dal/yan dal programları için değerlendirme nasıl yapılmaktadır?
Çift ana dal/yan dal başvurularının değerlendirilmesinde koşulları sağlayan adaylar arasında genel not ortalamasına göre sıralama yapılmaktadır.

8. Çift ana dal/yan dal programına kabul edildim. Kaydımı nasıl tamamlayacağım?
Kayıt olmaya hak kazanan öğrenciler, Kayıt Tercihi Dilekçesi ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Asıl listede yer alan kişilerin belirtilen tarihlerde kayıt yaptırmaması durumunda yedek listedeki adayların adayların başvuruları alınarak kayıtları yapılır.

9. Çift ana dal/yan dal lisans programı için ayrıca ücret ödemem gerekir mi?
Çift anadal/yandal için ayrıca ücret ödemeniz gerekmemektedir.

10. Çift ana dal/yan dal programı kapsamında aldığım dersleri aynı zamanda ana dalım için de saydırabilir miyim?
Her iki program için de ortak olarak kabul edilecek olan dersler fakülte yönetim kurulu kararı ile belirlendiğinden, bu konudaki talebinizi anadal mezuniyetinden önceki son yarıyılınızda fakültenize bir dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir.

11. Çift ana dal/yan dal lisans programındaki başarısızlık, kayıtlı olunan ana lisans programındaki başarımı etkiler mi?
Çift anadal ve yandal programından başarısız olmak, anadal programındaki başarıyı ve mezuniyeti etkilememektedir.

12. Ana dalımda alacağım derslerle çift ana dal/yan dal programında alacağım dersler çakışıyor. Bu derslere nasıl kayıt olabilirim?
Çakışan derslerle alakalı soru ve sorunlarınız için “Ders Kayıt” bölümünü inceleyebilirsiniz.

13. Çift ana dal/yan dal programını zamanında bitirmediğim takdirde ne olur?
Ana dal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak çift ana dal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin bursluluk durumları en fazla iki yarıyıl daha devam eder. Ancak öğrencinin ikinci ana dal programından mezun olabilmek için programa kayıt yaptırdığı yıldan itibaren azami yedi yıl süresi bulunmaktadır. Yan dal programı öğrencilerine ise başvuruları üzerine Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile en fazla bir yarıyıl ek süre tanınabilir. Bu süre içerisinde mevcut burs durumu devam eder.

14. Çift ana dal/yan dal lisans programı ana dal lisans programından önce bitirilebilir mi?
Ana dal lisans programından mezun olmadan yan dal veya çift ana dal programı bitirilmiş sayılmaz. Bu durumdaki öğrencilere yan dal sertifikası veya çift ana dal diploması verilmez.

15. Çift ana dal programından kayıt silme işlemleri nasıl olmaktadır?
Öğrenci çift ana dal programını her zaman kendi isteği ile bırakabilir. Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrenciler ile anadal programındaki genel not ortalaması ikinci kez 2,50‘nin altına inen öğrencilerin ikinci ana dal programından kaydı silinir.

16. Yan dal programından kayıt silme işlemleri nasıl olmaktadır?
Ana dal programındaki not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,29 şartını sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir.

17. Kayıt sildirdiğimde aldığım derslere ne olur?
Çift ana dal/yan dal programından kaydınız silinirse, bu programlarda alıp başardığınız dersler transkriptinizde “S” notu ile gösterilir ve ortalamaya katılmaz. Başarısız olduğunuz dersler ise transkriptinizde gösterilmez. Ancak ana dal mezuniyet yükümlülüğünüze saydırmak istediğiniz dersler varsa bunun için bir dilekçe ile fakültenize başvurabilirsiniz.

18. Çift ana dal/yan dal programından mezun olan öğrenciler hangi belgeleri alırlar?
Yan dal programından mezun olanlar “Yandal Sertifikası”, çift ana dal programından mezun olanlar ise “Lisans Diploması” alırlar.

1. Üniversite içinde bir bölümden başka bir bölüme yatay geçiş yapabilir miyim?
Üniversiteye kayıt olduktan sonra bölüm değişikliği yapmanız mümkündür. Üniversitemizde yatay geçişler İbn Haldun Üniversitesi Kurum İçi ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş Yönergesi hükümlerince gerçekleştirilmektedir. Buna göre, GNO’nuz ile veya merkezi yerleştirme puanınız ile yatay geçiş başvurusunda bulunmanız mümkündür.

2. GNO ile kurum içi yatay geçiş koşulları nelerdir?
En erken üçüncü, en geç beşinci yarıyıl başında olmak
4,00 üzerinden en az 3,00 GNO’ya sahip olmak
Üçüncü yarıyıl için 48, dördüncü yarıyıl için 72, beşinci yarıyıl için 96 AKTS kazanmış olmak
Merkezi sınava girilen yıl itibarıyla, geçmek istenilen program için geçerli puan türünde alınan merkezi yerleştirme puanının, yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumlarının eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanından yüksek olması
Hukuk programına yapılan başvurularda, Üniversiteye kayıt olduğu yılın Yükseköğretim Kurumları Sınavında 20.000 ve üstü başarı sıralamasına sahip olmak

3. Merkezi yerleştirme puanı ile kurum içi yatay geçiş koşulları nelerdir?
Üniversiteye kayıt yaptırdığınız yıldaki merkezi yerleştirme puanınızın, geçmek istediğiniz diploma programının taban puanının üzerinde olması halinde, yatay geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz.YÖK Yürütme Kurulu tarafından tespit edilen usul ve esaslara göre belirlenen kontenjanlar çerçevesinde başvurular değerlendirilir. Başvurunun kontenjanı aştığı durumlarda merkezi yerleştirme puanı en yüksek olan adaydan başlanıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçiş başvurusu ilgili yönetim kurulları tarafından kabul edilir.

4. Hazırlık sınıfında yatay geçiş yapılabilir mi?
GNO ile kurum içi yatay geçiş başvurusunda bulunabilmek için en erken 3, en geç 5’inci yarıyılın başında olmanız gerekir. Merkezi yerleştirme puanı ile hazırlık sınıfı da dâhil olmak üzere tüm sınıflarda yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz. Ancak, hazırlık programının azami süresi olan iki yılı tamamlamış olmanız halinde yatay geçiş başvurunuzun kabul edilebilmesi için İngilizce yeterliliğinizi belgelemeniz gerekir. Ayrıca Üniversiteye kayıt olduğunuz ilk yarıyılda başvuru yapmanız mümkün değildir.

5. Kurum içi yatay geçiş için belirlenen kontenjanların bilgisine nereden ulaşabilirim?
Güz dönemlerinde her bir program için ÖSYM kontenjanının %30’u kadar merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kontenjanı belirlenir. Ancak Bahar dönemleri için merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş kontenjanı belirlenmez. GNO ile yatay geçiş kontenjanları ilgili mevzuat çerçevesinde Güz ve Bahar dönemlerine bölünerek ilgili yönetim kurullarınca belirlenir. Belirlenen kontenjanlar akademik takvimde belirtilen tarihte oidb.ihu.edu.tr adresindeki Kurum İçi Yatay Geçiş sayfasında ilan edilir.

6. Kurum içi yatay geçiş yaptığımda bursum kesilir mi?
Öğrenci, kurum içi yatay geçiş yoluyla başka bir programa kayıt olsa da Üniversiteye girişte kazandığı burs hakkı devam eder.

7. Kurum içi yatay geçiş yaptığımda azami öğrenim sürem nasıl etkilenir?
Yatay geçiş yapan öğrencinin azami süresi, programın azami süresinden kabul edildiği yarıyıl çıkarılarak hesaplanır.

8. Kurum içi yatay geçiş yaptığımda daha önce aldığım dersler ne olacak?
Önceki programınızda aldığınız dersler, yeni programınızın müfredatı kapsamında değerlendirilerek mezuniyet yükümlülüğünüze sayılır. Bunun için ek bir başvuruda bulunmanız gerekmez. Herhangi bir zorunlu ders veya seçmeli ders grubuna sayılamayacak olan dersler, transkriptinizde fazladan alınmış ders olarak gözükmeye devam eder.

1. Kurumlararası yatay geçiş başvuru koşullarını nasıl öğrenebilirim?
İlgili dönem için akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilgili dönem için belirlenen yatay geçiş kontenjanları ve başvuru koşulları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın web sayfasında yayınlanmaktadır.

2. Kurumlararası yatay geçişlerde burslar nasıl belirlenir?
Kabul edilen öğrencinin ücret ve bursluluk durumu ilgili yönetim kurulu kararı ve Rektörlük onayı ile belirlenir ve kabul mektubuyla adaylara bildirilir.

3. Hazırlık programı olmayan bir bölümden, hazırlık programı olan bir bölüme yatay geçiş yapabilir miyim?
Tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim veren programlara GNO ile yatay geçiş yapmak isteyen adayların aşağıda belirtilen sınavların birinden belirtilen puanı almış olduklarını belgelemeleri gerekir.
YDS/YÖKDİL: 90
TOEFL-IBT: 80
PTE AKADEMİK: 55
CPE: C
CAE: C
FCE: B
Ancak, merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmak isteyen adaylardan daha önce bir yükseköğretim kurumunda hazırlık programındaki azami süresini tamamlamamış olanlar bu sürelerini üniversitemizdeki hazırlık programında tamamlayabilirler.

4. X Üniversitesine yatay geçiş başvurusu yaptım ve kabul aldım. Ne yapmam gerekir?
Yatay geçişle başka bir üniversiteye kayıt olacak öğrencilerin öncelikle Üniversiteden ilişik kesmeleri gerekmektedir. İlişiği kesilen öğrenciye karşı üniversiteye kaydında sakınca olmadığına dair belge verilir ancak Üniversiteden kaydı silinmez. Yatay geçiş yapılan üniversiteden tarafımıza resmi yazı iletildiğinde öğrencinin üniversiteden kaydının silindiğine dair FYK/EYK kararı alınır, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kayıt silme işlemi tamamlanır ve özlük dosyası ilgili üniversiteye iletilir.

5. Üniversitenize kurumlar arası yatay geçiş ile kabul aldığımda intibak süreci nasıl yürütülecek?
Üniversitemize yatay geçişle kabul edilip kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt sırasında teslim ettikleri transkript ve ders içeriklerine dair belgeler ilgili fakülteye/enstitüye iletilir. Fakültede/Enstitüde oluşturulan İntibak Komisyonu tarafından incelenen belgelere istinaden, bir intibak formu düzenlenir. Alınan FYK/EYK kararına istinaden öğrencinin intibak işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrenci bilgi sisteminde gerçekleştirilir.

6. Dikey Geçiş ile İbn Haldun Üniversitesi’nde öğrenim görmek mümkün mü?
Üniversitemizde dikey geçiş yoluyla öğrenci kabul edilmemektedir.

1. Transkript ve öğrenci belgesini nasıl alabilirim?
Öğrenci belgesini ve transkripti e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
OBS’den elektronik imzalı belge talep edilebilmesi de mümkündür. Belge talep işlemini gösteren ekran görüntüsüne buradan ulaşabilirsiniz. Başvurunuzun onaylanmasına istinaden aynı ekrandan belgenizi indirebilirsiniz.
*Islak imzalı belgeler en erken bir iş günü sonra teslim alınabilir. Herhangi bir gecikme yaşanmaması için belge taleplerinizi bu hususu göz önüne alarak yapmanız önerilmektedir.

2. Öğrenci kimlik kartımı kaybettim, ne yapmam gerekir?
Öğrenci kimlik kartınızı kaybettiyseniz ya da herhangi bir nedenle değiştirmek istiyorsanız, portal.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki Formlar kategorisinden Yeni Öğrenci Kimlik Kartı Talep Formuna ulaşabilirsiniz. 50 TL’lik kart ücreti ödemesi yaptıktan sonra Mali İşler Ofisine imzalattığınız formu ogrenciisleri@ihu.edu.tr adresine iletmeniz veya ofisimize teslim etmeniz gerekmektedir. Alınan ödeme onayına istinaden yeni kartınız hazırlanacak ve teslim almanız için tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır. Not: Yeni kart talep ödemeleri online olarak gerçekleştirilmektedir. Online ödeme sistemine https://ziraatpos.ihu.edu.tr/ziraatdiger adresinden ulaşabilirsiniz.

3. Adres ve telefon bilgilerim değişti, nereye bildirmeliyim?
Adres ve telefon bilgileriniz değiştiğinde, değişiklikleri OBS üzerinde yer alan İletişim Bilgileri sekmesinden güncelleyebilirsiniz.

4. Kimlik bilgilerimde değişiklik oldu ne yapmalıyım?
Kimlik bilgilerinizde var olan değişikliği gösteren doküman ve dilekçe ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na müracaatta bulunmanız gerekmektedir.

5. Yatay geçişe engel yoktur yazısı almak için ne yapmalıyım?
Yatay geçişe engel yoktur yazısı talep eden öğrencilerin öncelikle Üniversiteden ilişik kesmiş olmaları gerekmektedir. İlişiğini kesen öğrencilere yatay geçişe engel olmadığına dair yazı verilebilmektedir.
İlişik kesme formu öğrencinin Üniversitenin diğer birimleriyle bir bağı olmadığını ve bu nedenle yatay geçiş yapabileceğini belgelemek amacıyla talep edilmektedir. Formunuz, yatay geçiş yaptığınız Üniversitenin resmi yazıyla yatay geçiş yaptığınızı bildirmesi üzerine işleme alınarak kayıt silme işlemleri başlatılmaktadır.

6. Disiplin durumunu gösterir belge nasıl alabilirim?
Disiplin durumunuzu gösterir belge talebinizi ogrenciisleri@ihu.edu.tr adresine iletebilirsiniz.

7. Resmi bir kuruma vermek üzere üniversitedeki kayıt durumumla ilgili bir resmi yazıya ihtiyacım var. Nasıl alabilirim?
Talep etmiş olduğunuz belgenin hazırlanacağı birim belgenin içeriğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre:
Öğretim dili ile alakalı belge talepleriniz için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına,
Tez sürecinizle alakalı belgeler için enstitünüze,
Hazırlık programına ilişkin belge/sertifika talepleriniz için Yabancı Diller Yüksekokulu sekreterliklerine ulaşabilirsiniz.
İlgili birimlerin iletişim bilgilerine portal.ihu.edu.tr adresinde, sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki İç İletişim Rehberi kategorisinden ulaşabilirsiniz.

1. Dersten çekilme nedir?
Ders ekleme-bırakma dönemi bittikten sonra kayıt olduğunuz bir dersi almaktan vazgeçerseniz derslerin başlamasını takip eden 8’inci haftanın son iş gününe kadar dersten çekilme başvurusunda bulunabilirsiniz.
Lisans programlarında ilk iki yarıyılda dersten çekilme hakkı bulunmamakla birlikte lisans öğrencileri toplam en fazla 6 dersten çekilebilir, lisansüstü öğrencileri için ise bu sayı 3’tür.

2. Dersten çekilme başvurusunu nasıl yapabilirim?
Dersten çekilme başvurusu “Dersten Çekilme Formunun” doldurulması ve ogrenciisleri@ihu.edu.tr adresine gönderilmesi ile gerçekleştirilir. Dersten çekilme işleminizin kesinleşmesi için danışman onayının alınmış olması şarttır. Aksi halde dersten çekilme başvurusu geçersiz olacaktır.
Dersten çekilme formuna portal.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki Formlar kategorisinden ulaşabilirsiniz.

3. Çekildiğim ders transkriptimde gözükür mü?
Çekildiğiniz ders, transkriptinizde ilgili dönem dersleri arasında yer alır ve W (Withdrawal-Dersten Çekilme) notu ile gösterilir. W notu ortalamaya katılmaz, yalnızca ilgili dönemde dersten çekildiğinizi belirtir.

4. Çekildiğim dersleri tekrar almak zorunda mıyım?
Çekildiğiniz ders zorunlu dersiniz ise mezun olabilmek için aynı dersi alıp başarmak zorundasınız. Seçmeli bir dersten çekildiyseniz, bu ders yerine aynı gruptaki başka bir dersi alarak başarılı olmanız halinde aynı dersi tekrarlamanız gerekmez.

5. Çift ana dal/yan dal programımdaki derslerim için kaçıncı yarıyılımdan itibaren dersten çekilme işlemi yapabilirim?
Çift ana dal/yan dal programınızdaki dersleriniz için birinci yarıyılınızdan itibaren dersten çekilme işlemi yapabilirsiniz.

1. Ders notlarımı nereden görebilirim?
Dönem sonunda verilen ders notlarınızı Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden size ait kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak görebilirsiniz.

2. Harf notlarının açılımlarını ve not skalasını nereden görebilirim?
Üniversitemizde kullanılan harf notları ile diğer not işaretlerine ilişkin detaylı bilgi Lisans Yönetmeliğimizin 28’inci, Lisansüstü Yönetmeliğimizin 15’inci maddesinde yer almaktadır. Belirtilen başarı notlarının 100’lük sistemdeki karşılıkları kesin olarak belirlenmemiş olup hangi puana karşılık hangi harf notunun verileceği ilgili öğretim üyesinin takdirine bırakılmıştır.

3. Dönem sonu ve genel not ortalaması nedir, nasıl hesaplanır?
Dönem sonu not ortalaması ilgili yarıyılda aldığınız derslerin ortalamasıdır. GNO (Genel Not Ortalaması) ise aldığınız tüm derslerin ortalamasıdır. Her bir dersten kazandığınız AKTS’nin, aldığınız notun ağırlığıyla çarpılarak elde edilen sayıların toplamının, kazandığınız toplam AKTS’ye bölünmesiyle hesaplanır.

4. Şartlı başarılı ne demektir?
C-, D+ ve D notları şartlı başarılı notlardır. Genel not ortalamanızın 2,00’ın üzerinde olması durumunda ilgili derslerden geçmiş sayılırsınız. Ancak GNO’nuz 2,00’ın altında ise bu dersleri tekrar ederek ortalamanızı yükseltmeniz gerekir. Yani bu notların geçer not olmasının şartı ortalamanızın 2,00’ın üzerinde olmasıdır.

5. Sınamalı öğrenci ne demektir?
Herhangi bir yarıyıl sonunda GNO’su 2,00’ın altında olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır. Sınamalı öğrenciler normal kredi yükünün üzerinde ders alamaz. Bu öğrencilerden lisans eğitiminin dördüncü yarıyılı sonu itibariyle GNO su 1,80’in altında olanlar öncelikle GNO’larını yükseltmek için başarısız oldukları veya C’nin altında not aldıkları dersleri tekrarlar veya hiç almadıkları alt dönem derslerini alırlar.

6. Sınav sonucuma nasıl itiraz edebilirim?
Sınav sonucunuzun bildirilmesinden itibaren üç iş günü içerisinde dersin öğretim elemanına başvurarak sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilirsiniz. İtirazınız en geç üç iş günü içinde değerlendirilerek sonucu tarafınıza bildirilmelidir. Tekrar itiraz etmek istemeniz halinde beş iş günü içerisinde itiraz dilekçesi ile ilgili Dekanlığa/Enstitü Müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Süresinden sonra yapılan itirazlar kabul edilmez.
Başvurunuz yedi iş günü içerisinde sonuçlandırılır ve tarafınıza yazılı olarak bildirilir. Not değişikliği gerekmesi halinde Fakülte/Enstitü yönetim kurulu kararı alınarak Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletilir.

7. Mazeret sınavına girmek için ne yapmalıyım?
Yarıyıl sonu sınavına girememeniz halinde mazeretinizi bildiren bir dilekçeyi sınav tarihini izleyen beş iş günü içerisinde ilgili Dekanlığa/Enstitü Müdürlüğüne iletebilirsiniz. Sağlıkla ilgili mazeretiniz varsa ilgili Dekanlığın/Enstitü Müdürlüğünün onayladığı sağlık raporunu, başka bir özrünüz varsa bunu kanıtlayan belgeyi dilekçenize eklemeniz gerekir. Mazeretinizin ilgili FYK/EYK tarafından kabul edilmesi halinde, belirlenen ve ilan edilen tarihte mazeret sınavına alınırsınız. Mazeretiniz kabul edilmezse veya mazeret sınavına girmezseniz ilgili sınav notunuz sıfır olarak alınır.

8. Bütünleme sınavına girme hakkım var mıdır?
Hangi programlarda bütünleme sınavı yapılacağı Üniversite Senatosu kararıyla belirlenir ve bütünleme sınavı tarihleri akademik takvimde ilan edilir. Bütünleme sınavı yapılan derslerde; yarıyıl sonu sınavında başarısız olan ya da sınava girme hakkı olduğu halde FYK tarafından kabul edilmiş bir mazereti olduğu için sınava giremeyen öğrenciler bütünleme sınavına alınırlar.

9. Tek ders sınavına girmek için ne yapmalıyım?
Azami öğrenim süresi içinde, mezuniyet için tek dersiniz kaldıysa veya tek ders sınavı sonucunda en az 2,00 ortalamayı sağlayabilecek durumdaysanız dersin devam koşulunu sağlamış ve yarıyıl içi çalışmaları tamamlamış olmak kaydıyla ilgili yönetim kurulu kararı ile yarıyıl sonu sınavları bitimini izleyen on beş gün içerisinde yapılacak tek ders sınavına girebilirsiniz. Bunun için, akademik takvimde belirlenen tek ders sınav tarihinden en geç beş iş günü önce ilgili Dekanlığına başvurmanız gerekir.

1. Herhangi bir nedenle kaydımı dondurabilir miyim?
Kayıt dondurmak isteyen öğrenciler “İzin Talep Formu”nu doldurarak mazeretin oluşumundan itibaren en geç on beş iş günü içinde, ilgili Dekanlığa/Enstitü Müdürlüğüne başvururlar. Mazeretin FYK/EYK tarafından değerlendirilerek uygun bulunması halinde öğrenci ilgili yarıyıllar için izinli sayılır.
İzin talep formuna portal.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki Formlar kategorisinden ulaşabilirsiniz.
Lisans Yönetmeliğinin 34’üncü maddesi birinci fıkrasında ve Lisansüstü Yönetmeliğinin 22’inci maddesi ikinci fıkrasında belirtilen sebepler dışında bir gerekçeyle izin almak isteyen öğrenciler en geç derslerin başlamasını takip eden dördüncü haftanın son iş gününe kadar başvurularını yapmalıdırlar.

2. En fazla ne kadar kayıt dondurabilirim?
Lisans öğrencilerinin en fazla 4 yarıyıl, lisansüstü öğrencilerinin ise en fazla 3 yarıyıl kayıt dondurma hakları bulunmaktadır. Bir seferde en çok 2 yarıyıl izin alınabilir.

3. İzinli olduğum süre öğrenim süreme sayılır mı?
İzinli geçen süreler öğrenim sürelerine sayılmaz.

4. Kayıt dondurduğum döneme ait bursumu alabilir miyim?
Öğrencilerin izinli sayıldıkları süre içerisinde Üniversite tarafından verilen burs imkânları da dondurulmuş olur.

5. Kayıt dondurduğumda ödediğim ücreti geri alabilecek miyim?
Öğrencinin izinli sayılacağı her dönem için lisans programlarında yıllık program ücretinin lisansüstü programlarında ise toplam program ücretinin %5’i tahsil edilir. Aşağıdaki gerekçelerle izin almak isteyen öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Öğrencinin herhangi bir sağlık kurumundan alınan sağlık raporu ile belgelenmiş sağlık sorunlarının bulunması,
Daimi ikametgâhının bulunduğu yörenin tabii afete uğradığının, yörenin en büyük mülki amiri tarafından verilecek bir belge ile belgelendirilmesi,
Eşinin veya birinci derecede yakınlarının acil hastalığı halinde bakacak başka kimsesinin bulunmadığının belgelendirilmesi,
Öğrencinin askerlik tecil hakkını kaybetmesi ya da tecil kararının kaldırılarak askere alınması,
Öğrencinin gözaltına alınması veya tutukluluk hali,
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencinin yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almasını gerektirmeyen mahkûmiyet halinin olması,
Öğrencinin doğum izni talep etmesi,
İlgili yönetim kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin ortaya çıkması.

6. Kaydımı nasıl sildirebilirim?
Üniversiteden ilişiğini kesmek isteyen öğrenci, “İlişik Kesme Formu”nu doldurup formda belirtilen birimlerden onay imzalarını aldıktan sonra formu Fakülte/Enstitü sekreterliğine teslim eder. Alınacak FYK/EYK kararının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilmesinin ardından öğrencinin kayıt silme işlemi tamamlanır.
İlişik kesme formuna portal.ihu.edu.tr adresinde sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki Formlar kategorisinden ulaşabilirsiniz.

7. Üniversite hangi durumlarda kaydımı siler?
Hazırlık, lisans ve lisansüstü programlarda azami öğrenim süresini dolduran, lisansüstü programlarında aynı zamanda Lisansüstü Yönetmelikte belirtilen akademik yükümlülüklerini süresi içinde tamamlayamayan ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre Üniversiteden çıkartılma cezası verilen öğrencilerin Üniversiteden kaydı silinir.

8. Lisansüstü Yönetmelikte belirtilen akademik yükümlülüklerin kapsamı nedir?
Tezli Yüksek Lisans programlarında;

dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlamak ve başarı koşulları şartını yerine getirmek, azami süreler içerisinde tez çalışmasını tamamlamak ve tez savunmasına girmek,
tez çalışmasında başarılı olmak,
tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci için en geç üç ay içerisinde tezi savunmak ve tez savunmasında başarılı olmak.
Doktora programlarında;
tezli yüksek lisans ve lisans derecesi ile kabul edilenler için sırasıyla dört ve altı yarıyılda gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamak, Üniversitenin belirlediği en az GNO’yu sağlamak, ve bu süre içinde tez çalışmasını bitirmek,
yeterlik sınavında başarılı olmak,
tez önerisi reddedilen ve programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenciler için üç ay içinde, tez danışmanı ve/veya konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içerisinde tez savunması yapmak ve başarılı olmak,
tez çalışmasında üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olmamak.

9. Azami Öğrenim Süreleri nelerdir?
Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde olan programlarda uygulanan zorunlu hazırlık programının azami öğrenim süresi iki yıldır.
Lisans programının süresi, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın azami yedi yıldır. (Ayrıntılı bilgi için Lisans Yönetmeliği Madde 33’ü inceleyiniz.)
Tezli yüksek lisans programının süresi, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın azami altı yarıyıldır. (Ayrıntılı bilgi için Lisansüstü Yönetmeliği Madde 26’yı inceleyiniz.)
Tezsiz yüksek lisans programının süresi, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın azami üç yarıyıldır. (Ayrıntılı bilgi için Lisansüstü Yönetmeliği Madde 30’u inceleyiniz.)
Doktora programının azami süresi, bilimsel hazırlık hariç, ilgili müfredat derslerinin verildiği dönemden itibaren, kayıt yenilenip yenilenmediğine bakılmaksızın tezli yüksek lisans ve lisans derecesi ile kabul edilenler için sırasıyla on iki yarıyıl ve on dört yarıyıldır. (Ayrıntılı bilgi için Lisansüstü Yönetmeliği Madde 35’i inceleyiniz.)

10. Okul ile ilişiğimi kestiğimde ödediğim ücreti geri alabilecek miyim?
Ders ekleme-bırakma döneminin son gününe kadar Üniversiteden ayrılma başvurusu yapan öğrenciden yarıyıl ücreti talep edilmez. Bu tarihten sonra başvuru yapan lisans öğrencilerinden ödemesi gereken yarıyıl ücretinin %25’i, lisansüstü öğrencilerinden ödemesi gereken yarıyıl ücretinin tamamı tahsil edilir.
Öğrencinin ödediği yarıyıl ücreti fazlalığının, ilgili mevzuat hükümleri dâhilinde, kendisine iade edilebilmesi için, öğrencinin Üniversiteye karşı herhangi bir borcunun bulunmaması ve kullanımına tahsisli teçhizatı hasarsız olarak geri vermesi gerekir.

1.Daha önce başka bir üniversitede öğrenim görürken aldığım dersleri İbn Haldun Üniversitesi’ndeki programda saydırabilir miyim?
Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda aldığınız derslerin Üniversitemizdeki hangi dersler yerine sayılacağı ilgili FYK/EYK kararına bağlıdır. Ders transfer talepleriniz için transkriptiniz ve ilgili derslere ait ders içerikleri ile Fakültenize/Enstitünüze başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Başvurulan derslerin lisans için en az C, lisansüstü için ise en az B notuna karşılık gelecek şekilde başarılmış olması gerekmektedir. Ders içeriklerinin benzerliği ve kredileri incelenir. Seçmeli ders yerine sayılacak derslerde içerik benzerliği aranmazken, zorunlu derslerde içerik benzerliği en az %80 olmalıdır.

2. Başka bir üniversiteden transfer edilen dersler transkriptimde nasıl gösterilir?
FYK/EYK kararı ile transfer edilmesi uygun bulunan dersleriniz transkriptinizde transfer dersler başlığı altında yer alır ve bu derslere ait notlar Üniversitemizin not sistemindeki eşdeğer not ile gösterilerek ortalamaya katılır.

3. Transfer edebileceğim ders sayısıyla ilgili bir kısıtlama var mı?
Transfer edilecek derslerin toplam AKTS sayısı ilgili programın müfredatındaki toplam AKTS yükünün %65’ini geçemez.

4. Bir dersten nasıl muaf olabilirim?
Zorunlu bir dersten muaf olmak isteyen öğrenciler için ilgili Fakülte/Enstitü tarafından muafiyet sınavı düzenlenebilir. Bu sınavı başaran öğrenciler dersten muaf tutulur ve ilgili ders transkriptte E notu ile gösterilir. Muaf olunan dersler ortalamaya katılmaz ancak toplam AKTS’ye katılır.

5. Muafiyet sınavları ile ilgili ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
Muafiyet sınavları dönem başlamadan önce öğrencilerden gelen talebe istinaden Fakülteler/Enstitüler tarafından düzenlenir ve sınav tarihi öğrencilere bildirilir. Sınav sonuçlarına göre ilgili derslerden muaf tutulan öğrencilerin bilgileri FYK/EYK kararıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletilir. Sınavların içeriği ve tarihleri ile ilgili bilgi almak için, ilgili Fakülte/Enstitü sekreterlikleriyle iletişime geçilebilir.
İlgili sekreterliklerin iletişim bilgilerine portal.ihu.edu.tr adresinde, sol menüde yer alan Dokümanlar başlığı altındaki İç İletişim Rehberi kategorisinden ulaşabilirsiniz.

6. Almak istediğim dil dersinden belirli bir seviyede yeterliliğim var. Ön koşul şartını sağlamak için ne yapmalıyım?
Dönem başlamadan önce Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen seviye belirleme sınavlarına katılmanız gerekmektedir. Düzenlenen sınavların sonuçları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından öğrencilerle paylaşılır ve resmi yazıyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. İlgili öğrencilerin bulundukları seviye itibariyle ön koşulunu sağlamış oldukları dersle ilgili düzenleme sistem üzerinde yapılır.

7. Değişim programı ile gittiğim üniversitede aldığım dersleri İbn Haldun Üniversitesi’nde saydırmak için ne yapmalıyım?
Değişim programları kapsamında ders almak üzere başka bir üniversiteye giderken Fakültenize/Enstitünüze öğrenim anlaşmanızı ibraz ederek karar alınmasını sağlamanız gerektiği gibi döndüğünüzde de derslerinizin saydırılması için aldığınız dersleri gösteren transkriptiniz ile birlikte Fakültenize/Enstitünüze başvurmanız gerekmektedir.

1. Mezuniyet işlemleri nasıl yapılır, işlemleri başlatmak için ne yapmalıyım?
Her dönem sonunda, mezun olabilecek durumdaki öğrenciler ilgili Fakülte/Enstitülerce belirlenir. Mezun adayları mezuniyet işlemlerinin başlatılmasından önce üniversite ile ilişik kesme işlemlerini tamamlamakla yükümlüdür. İlişik kesme işlemleri ilişik kesme formu üzerinden ilgili birimlerden onayların tamamlanması ile gerçekleştirilir. Gerekli onayların tamamlanabilmesi için üniversiteye karşı tüm yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması gerekir. Aksi halde üniversite ile ilişkisi kesilemeyen öğrenci mezun edilemez.
FYK/EYK’da ilişik kesme işlemleri tamamlanan öğrencilerin durumları değerlendirilir ve mezun olmasına karar verilenler için alınan mezuniyet kararları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletilir.
Mezun edilecek öğrencilerin mezuniyet ve diploma işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılır. Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye bir defaya mahsus olmak üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Mezun olan tüm öğrencilere, diploma ile birlikte diploma eki ve mezuniyet transkripti teslim edilir.

2. Nasıl mezun olurum?
Lisans programlarında;

Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini başarı ile tamamlayan, GNO’su en az 2,00 olan, varsa staj, bitirme projesi gibi yükümlülüklerini yerine getiren öğrenciler Lisans Diploması almaya hak kazanır.
Kayıtlı olduğu lisans programını tamamlayamayan, ancak 4’üncü yarıyıl sonuna kadar ders programında bulunan tüm dersleri az 2,00 GNO ile başarmış olan öğrenciye istemesi durumunda ilgili yönetim kurulu kararıyla ön lisans diploması verilir. Diğer bilgiler için lütfen Lisans Yönetmeliği Madde 30’u inceleyiniz.
Tezli yüksek lisans programlarında;
Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken yüksek lisans derslerini en az 3,00 GNO ile ve tezini başarıyla tamamlayan öğrenciler, otuz gün içerisinde Enstitünün belirlediği diğer mezuniyet yükümlülüklerini de yerine getirmesi halinde Yüksek Lisans Diploması almaya hak kazanır. Diğer bilgiler için lütfen Lisansüstü Yönetmeliği Madde 28 ve 33’ü inceleyiniz.
Tezsiz yüksek lisans programlarında;
Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken yüksek lisans derslerini en az 2,50 GNO ile ve bitirme projesini başarıyla tamamlayan öğrenciler, otuz gün içerisinde Enstitünün belirlediği diğer mezuniyet yükümlülüklerini de yerine getirmesi halinde Tezsiz Yüksek Lisans Diploması almaya hak kazanır. Diğer bilgiler için lütfen Lisansüstü Yönetmeliği Madde 32 ve 33’ü inceleyiniz.
Doktora programlarında;
Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken doktora derslerini en az 3,00 GNO ile ve yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler Doktora Diploması almaya hak kazanır. Diğer bilgiler için lütfen Lisansüstü Yönetmeliği Madde 41 ve 42’yi inceleyiniz.

3. Mezuniyet yükümlülüklerimin ne kadarını karşıladığımı nereden takip edebilirim?
Kayıtlı olduğunuz programın mezuniyet yükümlülüklerini ve aldığınız derslerin hangi yükümlülüklere sayıldığını Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden Ders ve Dönem İşlemleri>Müfredat Durum alanından takip edebilirsiniz.

4. Diplomamı ne zaman alabilirim?
Her dönem sonunda kayıtlı olduğu programı başarıyla tamamlayan ve mezun olmaya hak kazanan öğrenciler için diploma basım süreci başlatılır. Diplomaların teslim edilmesine kadar geçen süre zarfında ihtiyaç duyan mezunlarımız, mezun belgelerini e-Devlet üzerinden temin edebilirler.

1. İbn Haldun Üniversitesine uluslararası öğrenci kabulü nasıl yapılır?
Üniversitemize kayıt yaptırmak isteyen uluslararası öğrencilerden yalnızca YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) sonucu istenilmez ancak öğrencilerin sunabileceği sınav sonuçları başarı değerlendirmesine alınır. Başvuru dönemi süresince yapılan başvurular, Uluslararası Ofis Daire Başkanlığınca incelenir ve başvuru şartlarını sağlayan adayların listesi değerlendirilmek üzere Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonuna iletilir. Değerlendirme sonucunda başarılı bulunan öğrencilere verilecek burslar belirlenir ve nihai kabul için Üniversite Yönetim Kuruluna sunulur. ÜYK kararıyla Üniversiteye kabul edilen adayların kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

2. Uluslararası öğrencilere verilen burslar nelerdir?
Uluslararası öğrenciler, Uluslararası Öğrenci Kabul Komisyonunun değerlendirmesi sonucunda ücretli, %25 ya da %50 indirimli olarak kabul alabilirler.

3. Uluslararası öğrencilerin kayıt işlemleri için hangi evraklar gerekir?
Uluslararası öğrenciler kabul mektupları kendilerine ulaştıktan sonra yasal yollarla Türkiye’ye gelerek kayıt için gerekli olan tüm evraklarının asılları ve İngilizce veya Türkçe çevirilerini ibraz ederek kayıt işlemlerini gerçekleştirir. Kayıt sürecinde talep edilen evraklar için Kayıt Rehberini inceleyebilirsiniz.

4. Öğrenci ikamet tezkeresi nedir?
Öğrenci ikamet tezkeresi Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilere verilen oturma izin belgesidir. Türkiye’de uluslararası öğrencilerin yasal olarak kaldığını gösterir. Uluslararası öğrencilerimizin kayıt olduktan sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurarak ikamet tezkerelerini almaları ve tezkerelerinin bir kopyasını Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir. Öğrenci dosyalarında güncel ikamet tezkerelerinin bulundurulması zorunludur. Bu nedenle süresi dolan tezkerelerin yenilenmesinin ardından güncel kopyaların Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilmesi öğrencilerimizin sorumluluğundadır.

5. İkamet tezkeresi nasıl alınır?
Üniversitemize kabul edilen uluslararası öğrenciler için ikamet tezkeresi başvuruları Uluslararası Ofis Daire Başkanlığımız aracılığıyla üniversitemizde gerçekleştirilir. İkamet tezkeresi prosedürleriyle alakalı detaylı bilgi için international@ihu.edu.tr adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

6. Lise diploma denklik belgesi nedir ve nasıl alınır?
Lise diploma denklik belgesi mezun olduğunuz ortaöğretim kurumunun eğitim seviyesi ile ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarının eğitim seviyesinin eşdeğer olduğunu gösteren belgedir. Bu belge olmadan ülkemizdeki herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırmanız mümkün değildir.
Denklik belgesini alabilmek için ülkenizdeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine ya da Türkiye’de bulunduğunuz yerdeki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekir. Başvuru ve temin süreçleriyle alakalı detaylı bilgi için international@ihu.edu.tr adresiyle iletişime geçebilirsiniz.